torsdag 27 oktober 2011

Vårdhundsdag!

Vi hade två besök idag ca 1 timme på varje ställe.Den första damen vi kom till sa att hon kände sig lite hängig, precis som om hon höll på att få influensa.Men hon ville ändå gå den vanliga lilla promenaden och köpa sin kvällstidning.Vi började så sakta att gå och Leo gick så fint bredvid hennes rollator,då och då tittar han upp på henne som för att se att hon hängde med.Trots att vi inte gick med dubbelkommando(dubbla koppel), och trots att det var jag som höll i kopplet, så var det ändå henne han höll kontakten med hela tiden.
Det blev en lite längre promenad än vanligt, för plötsligt kände hon sig lite starkare :-) Sedan gick vi tillbaka till lägenheten där vi pratade en stund så hon fick ta igen sig lite,då låg Leo bredvid henne på soffan.När hon vilat så gick vi till köket och riggade bordet så Leo kunde stå på det,så fick hon gå sidleds runt bordet och borsta honom.Lite kel och pusskalas blev det förstås också.Så blev det dags för oss att gå.

Efter en stunds vila på hemtjänstlokalen så var det dags för nästa dam.Denna dam kan vara väldigt förvirrad  och vissa dagar kan hon nte ens hitta ut till köket själv, vissa dagar är lite bättre.Detta var vårt sjätte besök hos henne och jag har även under tidigare besök hos henne märkt små framsteg hon har gjort.Hon minns detaljer från våra besök, vad vi gjort, och att han heter Leo men att hon brukar kalla honom Joel osv.

Hon var väldigt glad när vi kom och vi satte oss först i köket som vi brukar.Leo fick som vanligt sitta bredvid henne i soffan och hon klappade och pratade med honom.Hon skrattar och pussar på honom och då och då får hon själv en puss av Leo.Det syns att hon är nöjd.
Vi tittar på bilder av Leo och hon får para ihop de som är likadana.När vissa bilder ligger upp och ner (lite medveten strategi från vårdhundsföraren) så ser man att hon tänker till lite extra innan hon till slut lägger den på rätt plats.
En av bilderna föreställer Leo när han plockar och äter vinbär,själv direkt från busken.När hon såg den första gången kunde hon inte riktigt se vad den föreställde.Gångerna efter blev det, efter att ha tänkt väldigt länge: 
" ...ja vad var det han gjorde där ja...", "...jag tror han äter något...", "...han äter visst bär tror jag..." OCH SÅ IDAG: "...han äter bär från vinbärsbusken..."!!! Jaaa vad säger man!!!Helt fantastiskt eller hur!
Godisgömman som vi brukar avsluta våra besök med har jag hittills fått påminna henne lite om hur man gör när man fyller den.Hon har varit osäker och hela tiden frågat om hon gör rätt.När andra raden ska fyllas så brukar jag få vända på gömman så hon kan skjuta de luckorna också istället för att byta teknik och dra dem mot sig.
Idag fyllde hon den utan min hjälp och jag behövde inte ens vända på den.Hon frågade ibland om det blivit rätt men inte så ofta som hon brukar.Så fick hon ställa ner den på golvet och säga "varsågod" åt Leo så han fick leta reda på godisarna.


Leo hade lite bråttom att ta godiset damen gav honom.Det var knappt att hon hann ta upp det ur burken så var "Tokfrans" där och mumsade i handen (dock väldigt försiktigt förstås).Så vi passade på att träna Leo att vänta tills hon tyckte att han kunde få ta det.Hon klarade uppgiften galant och förstod alla mina instruktioner, Leo klarade också sin uppgift galant och väntade lydigt på hennes kommando. Gumman var så stolt!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar