torsdag 7 februari 2013

Snö,snö,snö....

När ska detta vita elände ta slut?!Vill ju har vår och barmark nu!Men kung Bore vill inte släppa taget utan bäddar åter in vårt land i ännu ett snötäcke...Jag kan nästan höra hur han hånskrattar åt min önskan om vår...

Vårt vårdhundsarbete fortskrider i alla fall enligt planerna, två nya brukare (eller kunder som jag fått lära mig att det numera heter,kärt barn har många namn) sedan nyår och ytterligare en som "står på kö".Vi har också fått tillfälle att ha en egen gruppaktivitet på Träffpunkten i Lilla Alby varannan tisdageftermiddag (ojämna veckor).
Jag har gjort en aktivitetsplanering för varje tillfälle vi kommer vara där under våren.

Planering

Så här är aktiviteterna tänkta att utföras:
Kasta tärning 1:  Deltagarna kastar i tur och ordning två tärningar. Räknar ihop vad det blir och läser på listan över aktiviteter (tex sitt,ligg,snurra,lägga ärtpåse i hink mm). Får Leo att utföra övningen.

Kasta tärning 2:   Deltagarna och Leo kastar i tur och ordning en tärning. Resultatet skrivs ned och räknas ihop i slutet. Vinnare utses.(Här kan man utse någon som skriver och självklart räknar man tillsammans)

Agillity:  Hinder i form av tex tunnel, hopprep som hålls av två deltagare, rockringar, aktivitetsmattor.Deltagarna aktivieras genom att de får leda eller locka hunden genom banan.

Bokstavslek:  Kategorilappar hämtas av Leo från olika korgar.  Deltagarna får i tur och ordning en lapp av Leo och får sedan dra en bokstavslapp. Sedan ska man försöka komma på tex blomma på B, stad på F etc.

Vad saknas:  Olika saker läggs synligt för alla deltagare. Man pratar om sakerna en stund och försöker komma ihåg dem. Sedan får Leo hämta valfri sak medans deltagarna blundar. Det gäller sedan för deltagarna att komma på vilken sak som saknas.

Bowling:  Var och en av deltagarna bowlar två klot. Antal nedslagna klot räknas och skrivs ned. Leo får ”bowla” i 30 sek. (påhejad av deltagare och förare) sedan skrivs hans resultat ner och vinnare utses.

Kastmatta:  Varje deltagare kastar 2 ärtpåsar på kastmattan och samlar så mycket poäng som möjligt. Leo städar sedan upp alla ärtpåsar.

Hundpuzzel:  Deltagarna får fylla olika godisgömmor till Leo. Ev. kan tiden tas från det att Leo börjar leta tills han är klar. Sedan jämför man de olika gömmorna. Vilken gick snabbast, vilken var svårast osv.

Aktivitetstärning:   Tärning med olika konster som deltagaren ska få Leo att göra.


Avslutar detta inlägg med ett klipp där Leo handlar godis.Ett tips som en kurskamrat visade med hennes hund. Leo är fortfarande under upplärning men han gör det ganska bra ändå tycker jag.
Denna övning kan man också ha med i arbetet och träna tex minnet.Man bestämmer först hur många godisar hunden ska få för 1kr,5kr och 10kr.När hunden kommer med pengen så tittar man hur många kronor kom hunden med och hur många godisar skulle den få.
Genom att lägga godisarna i en liten burk med tex skruvlock så får kunden även träna finmotoriken genom att först öppna burken och sedan pilla ur godisbitarna.Sen ska det ju även räknas så hunden får rätt antal...ja ni hör ju vilken underbar övning detta är :)

Leo handlar godis :)





4 kommentarer:

  1. Hej Ingela !

    Vilket fantastiskt jobb ni gör och vilken fantasi !!!!

    Jättekul och "titta in" till Er !

    / Lotta & Frasse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lotta :)
      Det är ju toppen att vi kollegor kan lära oss av varandra och hitta inspiration till nya övningar.Ibland tar det ju stopp och då är det härligt att veta att man har fina kamrater som kan det här med vårdhund <3

      //Kram Ingela och Leo.

      Radera
  2. Men vilken fin planering! Blir sugen på att vara med själv! Jag som har svårt att komma på vad jag ska göra i morgon...:) Kul, det här kan säkert hjälpa mig att få igång inspirationen. /Elisabeth och Molly

    SvaraRadera
  3. Tack för underbara ideer. Tar genast med mig några till Frasses deltagare.
    Tänkte på träffpunkten... kan du titta in när de har andra aktiviteter och "presentera" er och visa lite så dom vet vad det handlar om? Det är ju en sån underbar möjlighet för dem att få rolig och stimulerande aktivering med dig och Leo.
    /Zonita och Frasse

    SvaraRadera